Domaine Rapet

Domaine Rapet Pere et Fils

Beliggende mellem Côte de Nuits og Côte de Beaune, findes landsbyen Pernand-Vergelesses, gemt væk i grønne smukke omgivelser i en stille dal ved foden af den berømte Corton høj.

I landsbyen finder vi Domaine Rapet Pere et Fils, som kan dateres helt tilbage til 1765. Driften og produktionen af kvalitetsvine er gået fra generation til generation. Efter Roland Rapet har sønnen Vincent Rapet overtaget driften af domainet.

Domainet omfatter hele 20 hektar vinmarker fordelt på en lang række gode og kendte parceller i kommunerne Pernand-Vergelesses, Savigny les Beaune, Aloxe Corton og Beaune. Domainet har eneret på den smukt beliggende parcel i Pernand-Vergelesses – Clos du Village.

Området er særligt kendt for Côte de Beaunes eneste grand cruer på Corton højen – den røde Corton og den hvide og meget berømte Corton-Charlemagne. Domaine Rapets flagskib er den hvide Corton-Charlemagne.

Vincent har investeret i nyt Cuverie. Kvaliteten af vinene er høj og forsat stigende. Domaine Rapet ejer en lang række parceller, hvor der både vinificeres røde og hvide vine. En stor del af kvaliteten i vinen skabes i marken med omhyggelig pleje af vinstokkene, behandling og selektion af druerne under høsten. Omhyggelig kontrol for sygdomme og insektangreb, gør det muligt for domainet at anvende en minimal behandling af parcellerne med pesticider.

Vinificering af hvidvin

Hovedparten af de hvide vine laves på Chardonnay. Domainet råder over en parcel, hvor der desuden dyrkes Aligote.

Under høsten bringes druerne til domænet i små kasser for at holde dem intakte. Presning udføres med en skånsom pneumatisk presse, som er mindre skadelig for druerne. Presningen foregår med hele klaser og varer i 2-3 timer.

Efter 24 timers stilstand ved lave temperaturer overføres mosten til gæring i fade. Andelen af nye tønder er 30 %. Lagring foretages med nænsom bærmeomrøring efter den malolaktiske gæring, som varer indtil juli måned. Bærmeomrøringen (fransk Batonnage) foretages kun afhængig af høsten – i gode årgange foretages næsten ingen bærme-omrøring. Efter 12 måneders lagring tappes vinen på flaske.

Vinificering af rødvin

Der tilstræbes at opnå en delikat frugtagtig vin og rig på blandede tanniner, som er karakteriseret af godt modne druer.

Efter høsten bringes druerne i små kasser til omhyggelig sortering på domænet. Masse­rationen varer 15 dage inden presning. Gæring af mosten foregår herefter i fade, hvoraf 20 % er nye. Omstikning af vinen foretages ved hjælp af hævert, som eliminerer behovet for pumpning. Alle disse forholdsregler begrænser håndtering af druerne og vinen så meget som mulig, og derved bevarer al rigdom i vinen.


bourgogne-aligote

Bourgogne Aligoté

Aligoté er en meget gammel druesort i Bourgogne, som er genkendelig med dens store og kompakte blade. Druerne er større og mere kompakte i forhold til Chardonnay.

Hos Domaine Rapet dyrkes Aligoté på marker placeret på bakkeskråninger bag Corton-højen. Jorden er her mergelholdigt og med mindre lagtykkelser i jordlagene.

Smag og duft

Aligoté giver en dejlig hvidvin med en meget lys og gylden farve med grønne toner. Når vinen hvirvles i glasset, afslører den en fantastisk duft af hvide blomster, nyslået hø og mineralske toner. Smagsmæssig er vinen charmerende med lette mineralske toner sammen med let syre og friskhed.

Gastronomi

I Bourgogne nydes de mange lokale retter med snegle sammen med Aligoté, som er den perfekte ledsager.

Aligoté går desuden rigtigt godt med klassisk fransk charcuterie, salat, fisk og skaldyr. Den er også perfekt som en aperitif, eller blandet med Cassis (lokal solbærlikør) til den dejlige, lækre og berømte aperitif Kir.

Vinen bør nydes ung.

Server vinen ved 10-14 °C.


pernand-vergelesses

Pernand Vergelesses AOC Village "Les Combottes"

En stor Bourgogne hvidvin fra Pernand-Vergelesses vinificeret med Chardonnay.

Navnet “Combottes” fremkommer af “combe”, som henleder til den dallignende karakter af denne parcel.

Parcellens terroir, der strækker sig fra landsbyen Pernand-Vergelesses, er en del af “Les plantes des champs et combottes” og er sydvestvendt. Jorden er kalk- og mergelholdig og ret lys. Vinstokkene på Rapets parcel er beplantet fra begyndelsen af ​​2000. De meget stejle hældninger på parcellen er ideel til Chardonnay.

Smag og duft

Vinen er iøjnefaldende på grund af dens smukke farve med en gylden tone. Den er frisk, livlig, elegant og har en delikat duft af frisk frugt, der udvikler krydrede noter med strejf af honning og flint, når vinen er moden.

Der er tale om vin, som absolut er bedst efter 3 til 5 års lagring.

Gastronomi

Vinen er en fremragende ledsager til forretter, gode modne gedeost, kogt hummer, retter med tigerrejer og lys fisk samt til blåskimmeloste.

Serveres ved 12 °C.


pernand-vergelesses-1-cru-en-caradeux

Pernand-Vergelesses 1. Cru "En Caradeux"

En stor Bourgogne hvidvin fra Pernand-Vergelesses vinificeret med Chardonnay.

Parcellen En Caradeux ligger på en meget stejl skråning i bunden af ​​en bakke. Jorden har ikke mange klippefragmenter, men er lys og rig på sand, som lejres på løse jordlag af lava med indslag af grus.

Navnet fremkommer af “​​En Quart à Deux”, der stammer fra det 19. århundrede, og antyder, at navnet på parcellen skyldes den firkantede form mellem to stier, der fører ind på den vej, der passerer gennem landsbyen Pernand-Vergelesses.

Den øverste del af skråningen på parcellen er klassificeret som AOC Village og størstedelen af En Caradeux er klassificeret som AOC 1. Cru.

Smag og duft

De hvide vine, der produceres fra En Caradeux, er mere strukturerede end de hvide fra AOC Village i Pernand. Vinene er meget frugtagtige, velduftende, mineralske noter og yderst behagelige runde i smagen.

Vinen kan uden problemer lagre i 4 til 8 år. Lagringen vil med årene tilfører vinen mere fylde.

Gastronomi

Vinen er en perfekt ledsager sammen med fisk, paté, kamsteg og delikate retter med hvidt kød som f.eks. kyllingeretter.

Serveres ved 12-14 °C.


corton-charlemagne-grand-cru

Corton-Charlemagne Grand Cru

Domaine Rapets absolutte flagskib. Her er tale om ikke mindre end noget af det bedste og mest feterede hvidvin fra Cote de Beaune fra kommunerne Pernand-Vergelesses og Aloxe-Corton. I sandhed en vin til vinelskeren og noget af det bedste hvidvin Bourgogne kan præstere.

Grand Cru Corton-Charlemagne frembringer stor historie fra området ved Corton-højen. Navnet Charlemagne betyder på dansk Karl Den Store – den tidligere kejser af Frankerriget, som havde marker på Corton-højen ved landsbyen Pernand-Vergelesses.

Den anvendte druesort er Chardonnay. Domaine Rapets parceller i Corton-Charlemagne er plantet med vinstokke i forskellige aldre, fra mere end 50 år til ca. 10 år gamle. Regelmæssig plantning gør det muligt at kombinere kraften fra de ældre vinstokke med finessen fra de yngre vinstokke.

Rapets vinstokke på Corton-Charlemagne er plantet på sand- og kalkholdigt mergel på de klassiske stejle skråninger på Corton-højen. De overfladiske jordlag, der består af smuldrede klippefragmenter, er ret lys og meget rig på sten.

Duft og smag

Vinen fra Corton-Charlemagne er berusende med god struktur, kompleksitet, krop og med en smuk gylden glimmerholdig farve. “Karl den Store” når sin sande modenhed efter 5 til 10 år i kælderen, og afslører herefter en aromatisk rigdom af honning og ristede mandler med udsøgte mineralske toner.

Gastronomi

Corton-Charlemagne en smuk og dejlig ledsager til klassisk fransk foie gras, grillet hummer, skaldyr, fisk, kalvekød, flødestuvning med morkler og milde oste. De ældre vine kan med rette anvendes som en aperitif.

En sand og fantastisk ledsager til grillet hummer nytårsaften.

Server ved 12 °C.


chorey-les-beaune

AOC Bourgogne Chorey-Lès-Beaune

En stor rødvin fra kommunen Chorey-les-Beaune.

Navnet Chorey er afledt af Latin Canus “Chariot”. Landsbyen Chorey ligger på den store gamle romerske vej fra Autun til Besançon, hvor mange af datidens heste og vogne passerede i det 20. århundrede f.Kr.

Rødderne på Rapets gamle Chorey-les-Beaune vinstokke går dybt ned i en mergelholdig kalkstensjord, som stammer fra jordlagene fra de nærliggende Côte de Savigny og Aloxe.

Duft og smag

Duften er domineret af rød frugt (hindbær og kirsebær). Smagen er let og delikat med finesse af fine tanniner.

Vinen kan med fordel gemmes 1-2 år, men bør nydes frisk i de gode høstår.

Gastronomi

Vinen er en alsidig vin, og går godt med varme forretter, stegt fjerkræ eller risotto med kød eller svampe.

I sin ungdom anbefales det at servere vinen ved 18 °C.


savigny-les-beaune-1-gru

AOC Savigny les Beaune 1. Cru "Aux Fournaux"

En stor rødvin fra kommunen Savigny-les-Beaune.

Navnet “Aux Fournaux” henleder til de kulovne, som der er fundet rester af. Rapets Savigny-les-Beaune kommer fra parcellen “les Fournaux”, som er kendetegnet ved dybe og jernholdige jordlag. Vinstokkene er mere end 50 år gammel.

Duft og smag

Vinene er elegante i farven og duften er præget af kirsebær, solbær, hindbær og med noter af jordlag efter nogle år.

Savigny-les-Beaune er en delikat og tanninholdig vin, der udvikler en længere tilstedeværelse af tannin i munden.

Vinen kan med fordel lagre 3-5 år for perfektion – i gode høstår op til 10 år.

Gastronomi

Vinen går godt sammen med rød eller hvidt kød, og er perfekt ledsager til fuglevildt.

Server ved 16-18 °C i vinens ungdom.


beaune-clos-du-roi-premier-cru

AOC Beaune 1. Cru "Clos du Roi"

En stor rødvin fra kommunen Beaune.

Parcellen er en gammel ejendom, der engang tilhørte de burgundiske hertuger, der var knyttet til kong (fransk Roi) Louis XI. Parcellen er beliggende nord for hovedbyen i Bourgogne – Beaune. Parcellen er præget af en stenet og sandholdig jord.

Duft og smag

De smukke druer fra parcellen, altid meget prækøse og godt modne, giver en frugtagtig og uforlignelig vin ledsaget af meget bløde tanniner. Vinen er finesserig sammen med meget udtryksfulde aromaer af rød frugt.

Vinen kan lagre i op til ti år.

Gastronomi

Vinen er fremragende til kødretter som stegt andebryst eller lammebov. Grillet fisk går også rigtigt godt med Clos du Roi.

Serveres ved 15 °C.


beaune-greves-premier-cru

AOC Beaune 1. Cru "Grèves"

En stor rødvin fra kommunen Beaune. Parcellen Grèves er den vigtigste i Beaune på grund af dets størrelse og berømmelse.

Grèves de Bourgogne, som Graves du Médoc, betegner en skrå hældning af små sten, grus og sandjord, der især er ideel til dyrkning af vin. Rapets vinstokke på parcellen er mere end 50 år gammel. Parcellen er beliggende på en meget stejl skråning.

Smag og duft

Grèves er finesserig, både med aromaer og smag. Vinen er rund og dyb i munden, der kombinerer elegance med tannin.

Vinen bør lagre 5-10 år for perfektion.

Gastronomi

Vinen går perfekt med kød, marineret mad og ost.

Server ved 15 °C.


pernand-vergelesses-1-cru

AOC Pernand-Vergelesses 1. Cru "Ile de Vergelesses"

En stor rødvin fra kommunen Pernand-Vergelesses.

Rapets stokke på parcellen er mere end 50 år gammel. Parcellen, der ligger mellem parcellerne Vergelesses de Savigny og Pernand, grænser op ad to veje over og under parcellen. Det danner herved en mindre ø (fransk ile) halvvejs op ad denne skråning, der er sammensat af kalksten og jernholdig jord.

Placeringen af denne mindre afgrænsede “ø” med gode veldrænende jordlag er perfekt til at producere store røde vine.

Duft og smag

Vinen er bemærkelsesværdig for dens finesse og elegance. Vinen adskiller sig fra andre vine i området med en fantastisk feminin side.

Vinen bør lagre 5-10 år for perfektion.

Gastronomi

Vinen passer perfekt til oksekød, fisk, kalvekød, lammebov, andefrikassé tilberedt som Coq au vin samt til et alsidigt udvalg af lækre oste.

Serveres ved 15 °C.


corton-grand-cru

AOC Corton Grand Cru

En stor rødvin fra kommunen Aloxe-Corton.

Corton-højen findes nord for byen Beaune. Corton er en sammensat betydning af “Othon’s hof”. På latin betyder Cortis “hof”, og blev anvendt på samme måde som betegnelse for den gallisk-romerske villa, der angiver en ejendom tilhørende et medlem af den frankiske adel.

Vinmarkerne fra Rapets parceller er 50 år gamle. Rapets røde Corton er produceret på forskellige parceller, Corton Combes (dale), Corton Les Chaumes (stenet plateau) og la Voie Rosse (gammel form for betegnelsen “rousse” fremkommet af en rød jernholdig jord).

Smag og duft

Corton er med dens intense og strålende granatrøde farve, en tæt og kompleks vin med rig duft – mere kompleks end deres lillebror fra AOC Village Aloxe-Corton.

Det er en fyldig, elegant og generøs vin med en fremragende lagringspotentiale, der kombinerer kraft og finesse. Som unge, udviser vinene krydrede noter med sol- og kirsebærtoner, og udvikler med tiden aromaer af trøfler og læder.

Vinen er kraftfuld på grund af vinstokkenes store alder. Vinen bør først nydes efter 4 til 15 års lagring.

Gastronomi

Vinen går godt med anderetter, kød med sauce, ragout med hare og gode modne oste.

Serveres ved 15 °C.


corton-pougets-grand-cru

AOC Corton Pougets Grand Cru

Corton er den eneste røde grand cru i Côte de Beaune. Beliggende i en højde mellem 250 og 300 meter udformer vinmarken et uovertruffen amfiteater eksponeret mod syd.

Corton er en sammensat betydning af “Othon’s hof”. På latin betyder Cortis “hof”, og blev anvendt på samme måde som betegnelse for den gallisk-romerske villa, der angiver en ejendom tilhørende et medlem af den frankiske adel.

Pougets er den regionale version af Poisets, afledt af Puits (brønde). Halvvejs op af den nænsomme hældning er jorden rødlig, stenet, kalkholdig brun og rig på mergel. Det er et perfekt miljø for at opnå det fulde potentiale med Pinot Noir.

Smag og duft

Corton Pougets har en dyb lilla farve med rigelige frugtagtige dufttoner af blåbær og kirsebær eller blomstrende violer. Med tiden udvikler vinen noter af bløde krydderier af lakrids. Smagsmæssig er den kraftig, fyldig, struktureret og med rig og fast krop.

For at nå vinens fulde potentiale, skal den ubetinget lagre i mindst 4-12 år.

Gastronomi

Corton Pougets er massiv, kompleks, sensuel og struktureret på én gang. Den kræver derfor velsmagende modne oste for at tæmme den.

Vin går dog allerbedst med grillet kød, alle slags vildt, enten grillet, braiseret eller i saucer.

Serveres ved 15 °C.


hunnu preloader